شما مسئول واکنش‌های دیگران نیستید

عدم توانایی در "نه" گفتن ، از چندین عامل نشئت میگیرد. به‌عنوان مثال، شاید فرد به‌شدت می‌خواهد دیگران دوست‌اش داشته باشند ، و بله گفتن ساده‌ترین راه برای رسیدن به این هدف است. یا شاید از خودباوری پایینی برخوردار باشد ، بنابراین او حتی زمانی که نه گفتن، آشکارا، گزینۀ بهتری است، باز هم بله می‌گوید.

اگر می‌خواهید یاد بگیرید که با اعتماد‌به‌نفس و بدون عذاب وجدان «نه» بگویید، واجب است که مرزهای احساسی را تعیین کنید. باید از احساس مسئولیت در برابر احساس دیگران دوری کرده، خود را عامل و علت واکنش‌های منفی دیگران ندانید.

وقتی درخواستی را مودبانه رد میکنید،احساسات منفی شخص درخواست کننده ، از جایی در درون او برمی‌آید که شما مسبب پریشانی و غضب آن فرد نیستید، و این احساسات او، زاییدۀ شرایطی خارج از کنترل شماست . برای مثال : شاید درخواست‌کننده روز بدی را گذرانده، یا ممکن است درخواست‌کننده به دلیل برنامه‌ریزی ضعیف از جانب خودش تحت استرس شدیدی باشد. یا شاید او با شخص خاصی بگومگو کرده و احساسات بد ناشی از آن گفتگو، را به شما منتقل میکند.

وقت و منافع شما ارزش دارند
افرادِ دائماً خدمت‌رسان، اغلب نیازهای دیگران را بر نیازهای خود اولویت می‌دهند، زیرا احساس می‌کنند وقت، منافع، عقاید و اهدافشان ارزش کمتری دارد. این مشکل مربوط به خودباوری است.
این افراد فکر می‌کند دیگران مهم‌تر از او هستند ؛ در‌نتیجه نسبت به نیازهای خود کمبود اعتماد‌به‌نفس دارد و همین، نه گفتن را برای آنها دشوار می‌کند.


نه گفتن باعث نمی‌شود آدم بدی باشید
آیا تا به حال فکر کرده‌اید چرا پس از نه گفتن به کسی، احساس گناه می‌کنید؟
این یک پاسخ اکتسابی است، از آن‌هایی که در اثر یک عمر تلقین دیگران در ذهنمان حک شده است.

به دوران بچگی‌تان فکر کنید. به یاد دارید چقدر نه گفتن آسان بود؟ دلیلش این بود که نگران احساسات دیگران نبودید. همچنین خودتان را دلواپس مسائل آداب و معاشرت نمی‌کردید. اگر دلتان نمی‌خواست کاری را انجام بدهید، با یک «نه» ساده ، پاسخ می‌دادید.

چند سال جلوتر بیایید. در مقطع ابتدایی هستید و متوجه شده‌اید که افراد صاحب اختیار (معلم، والدین و...) از شنیدن نه گفتن شما خوش‌شان نمی‌آید . تلقین به طور جدی آغاز شده است. جلوتر برویم و این بار به دوران دبیرستان برسیم. شما طی سال‌ها آن‌قدر بازخورد منفی در اثر «نه گفتن» دریافت کرده‌اید، که اکنون پیش از گفتن آن کار تردید می‌کنید. شما در تصمیم‌هایتان برای رد درخواست‌ها دچار تردید می‌شوید زیرا از رنجاندن یا عصبانی کردن دیگران می‌ترسید.جای تعجب نیست که بسیاری از ما با این باور که «نه گفتن» به دیگران، باعث می‌شود آدم بدی باشیم، وارد دوران بزرگسالی می‌شویم!