این شخصیت نگاه کلی و سیاه و سفید به امور دارد.شخص نمایشی غالبا از طریق جذابیت و گیرایی جسمی و جنسی ، رابطهی جنسی و اغواگری دیگران را فریب میدهد. حتی در بسیاری از مواقع برای جلب توجه و فریب اطرافیان دست به خودکشی میزنند.
افتراق با اختلال شخصیت مرزی:
هیجانات مفرط و توجه طلبی در اختلال شخصیت مرزی نیز وجود دارد. اما مبتلایان به این اختلال در کنار این ویژگی ها رفتارهایی نظیر آسیب زدن به خود، فورانهای شدید خشم در روابط نزدیک، احساس پوچی بسیار در زندگی و آشفتگیهای مرتبط با هویت را نیز از خود بروز میدهند که در شخصیت نمایشی دیده نمیشود.
هم چنین افراد خودشیفته به طور بارزی نسبت به دریافت توجه از جانب دیگران اشتیاق دارند. اما تفاوتشان در این است که افراد با اختلال شخصیت مرزی ، توجه را تنها در جهت تأیید برتری خود نسبت به دیگران میخواهند. اما افراد دارای شخصیت نمایشی ممکن است از هر حربهای برای جلب توجه استفاده کنند، حتی اگر به بهای ضعیف نشان دادن خود باشد.
چند دسته کلی از رفتارهایی که افراد هیستریونیک برای توجه طلبی از آن استفاده میکنند:
1. هم خوانی و موافقت
هدفشان این است که به دیگران نشان دهند که با عقاید آنها موافق بوده و آنها را درک میکنند. این مسئله باعث میشود که به طور افراطی هرگونه نظری از جانب دیگران را تأیید کنند ، تا حدی که تا زمانی که در مرکز توجهات هستند بسیار مهربان و فروتن به نظر میرسند اما به محض اینکه با نظرشان مخالفت میشود، تغییر موضع میدهند و به گونه ای عقاید پیشین خود را نقض میکنند. افراد نمایشی ، آفتاب پرستند.
2. کودک صفتی
برخی از این افراد دائماً رفتارهایی از خود نشان میدهند که از نظر رشدی با سن آنها تناسبی ندارد. آنها با انجام رفتارهای کودکانه نظیر خندهها یا گریههای شدید و به طور کل ابراز هیجانات خود به صورت اغراقآمیز، غیر قابل کنترل و ناپخته تلاش میکنند همه توجهات را به سمت خود برگردانند و به این طریق نیازهای درونی خود را ارضا کنند.
3. خونگرمی و سرزندگی
بسیاری از افراد در برخورد اول باشخصیتهای نمایشی آنها را افرادی سرزنده، خونگرم و معاشرتی توصیف میکنند. چون افراد نمایشی دایما در تلاشاند تا با برقراری روابط خوب با دیگران خودی نشان داده و به نحوی همه اطرافیانشان را تحت تأثیر قرار دهند.
اما این خونگرمی و سرزندگی تنها ظاهر قضیه است زیرا افرادی که شخصیت نمایشی دارند اغلب روابط بسیار سطحی با دیگران داشته و نمیتوانند به طور پایدار و عمیق صمیمیت مثبت را تجربه کنند.
علائم اختلال شخصیت هیستریونیک
احساساتی بودن و توجه طلبی مفرط به صورت الگویی فراگیر از اوایل بزرگسالی در زمینههای مختلف زندگی فرد گسترش مییابد. به صورتی که حداقل با پنج مورد زیر در شخصیت هیستریونیک نمایان میشود:
١. در موقعیتهایی که مرکز توجه نیست، ناراحت می شوند.
٢. مشخصه تعاملش با دیگران، صورت اغواگری جنسی یا تحریک کنندگی جنسی است.
٣. ابراز احساساتش به سرعت تغییر کرده و بسیار سطحی است.
٤. همواره از ظاهر جسمی خود برای جلب توجه دیگران استفاده میکند.
٥. سبک تکلمش به نحوه افراطی مبتنی بر حدس و گمان و فاقد جزئیات است.
٦. خودنما و نمایشی است و در ابراز احساسات مبالغه میکند.
٧.تلقین پذیر است، یعنی به راحتی تحت تأثیر افراد یا موقعیتها قرار میگیرد.
٨. روابط را صمیمیتر از آنچه واقعاً هستند، تصور میکند.
عوامل بروز اختلال شخصیت نمایشی
عوامل ارثی و تربیتی در بروز شخصیت نمایشی نقش دارند. در ادامه عواملی که در مراحل رشد کودک ممکن است به بروز اختلال شخصیت نمایشی یا هیستریونیک منجر شوند اشاره کردهایم:
1. تنبیه در سنین کودکی
2. توجه پدر و مادر که بصورت افراط و تفریط در محبت یا به نوعی باعث صورت مسمویت عاطفی می شود
3. احساس طرد شدن : این مورد بیش تر در خانواده های پر جمعیت مشاهده می شود، مثلا خانواده ای دارای 8 فرزند می باشد و این رد نفر پنجم خانواده بوده و هیچگاه دیده نشده و اغلب نیازهایش تحت شعاع بچه های دیگر خانواده بوده است یا کودکی که ادراکش نادیده گرفته شده و حالا به هر کاری دست می زند تا دیده شود.
4. توجیه کردن اشتباهات کودک و مثبت نشان دادن آنها در مهمانیها: این رفتارها و دیگر رفتارهای مشابه منجر به بروز یک دوگانگی در کودک میشود؛ به این صورت که او نمیتواند تشخیص دهد کدامین رفتار صحیح و کدام رفتار اشتباه است. برخوردهای غلط والدین تا سن بلوغ میتواند بر کودک تاثیرگذاشته و اختلال شخصیت هیستریونیک را در او ایجاد کند.
ازدواج با شخصیت نمایشی
در این رابطه همسر شما دائماً نیاز دارد که به او توجه کنید. این در حالی است که خود دائماً به نیازهای درونی اش متمرکز است و نمیتواند خواستهها و نیازهای شما را در نظر بگیرد. ممکن است در رابطه با او احساس کنید که انرژی زیادی را صرف کرده اما از طرف مقابل پاسخ معناداری دریافت نمیکنید.
روش های پیشنهادی در برخورد با شخصیت نمایشی
اگر با فردی در ارتباط هستید که دارای شخصیت نمایشی است یا قصد ازدواج با شخصیت نمایشی را دارید، توجه به روشهای پیشنهادی زیر در برخورد با او میتواند به شما کمک زیادی کند:
1. تلاش نکنید که جهانبینی او را تغییر دهید.
2. تصور نکنید هدف از رفتارهای وی سوء نیت خاصی است.
3. بپذیرید تغییر در این شخصیتها بتدریج اتفاق میافتد.
4. وی را موعظه نکنید.
5. درک کنید چه ترسها و چه عقایدی مبنای رفتارهای مشکلزای اوست.
6. یک تغییر نسبی و غیرکامل را از طرف او بپذیرید.
7. اجازه ندهید شخصیتهای نمایشی شما را به بازی بگیرند.
دیدگاه خود را بنویسید